Schroders Global Investors Study 2016: de uitkomsten

Afgelopen week is de Schroders Global Investors Study gepubliceerd, waarin 20.000 investeerders in 28 landen zijn ondervraagd.

Het onderzoek wijst uit dat investeerders onrealistisch hoge rendementsverwachtingen hebben en tevens te sterk op de korte termijn gericht zijn. Met als gevolg dat de beleggingsdoelen veelal niet gehaald worden. Beleggers hebben rendementsverwachtingen die niet meer passen in de huidige economie.

Schroders Global Investors Study: de belangrijkste uitkomsten

  • Beleggers streven naar een gemiddeld rendement van 9,1% uit hun beleggingen, terwijl het gemiddelde aandelenrendement (wereldwijd) slechts 3,8% is.
  • Beleggers houden hun belegging gemiddeld 3,2 jaar vast, veel minder dan de 5 jaar of langer die financieel adviseurs aan hun clientèle adviseren.
  • Beleggers zijn nauwelijks bereid om risico’s te nemen om het gewenste rendement te realiseren.

Met een rentestand die wereldwijd is gedaald tot minder dan 1%, is het vrijwel onmogelijk om een jaarlijks rendement van 8% of 9% te behalen zonder een flinke hoeveelheid risico te nemen, stelt Schroders in het rapport. ‘Als beleggers voorrang geven aan kapitaalbehoud en een te korte beleggingsperiode aanhouden, is de kans om dit inkomensniveau te behouden in het huidige economische klimaat zeer klein.’

Wat is het doel van beleggen?

Het onderzoek wijst uit dat kinderen een belangrijke motivatie zijn om geld te beleggen. Bijna een kwart (23%) van de respondenten belegt ten behoeve van zijn kinderen en 20% wil kunnen bijdragen aan de studiekosten. Voor de meeste mensen blijft het genereren van extra inkomsten op hun pensionering echter het belangrijkste doel: bijna de helft (45%) belegt om hun pensioen aan te vullen. Vermogensgroei (43%) en aanvulling op salaris of andere vorm van inkomen (43%) zijn ook populair als doelen van beleggen. Slechts 12% gebruikt beleggingsinkomsten als enige vorm van inkomsten of om de maandelijkse hypotheekrente of huur te betalen. In de toekomst is het interessant om het pensioenstelsel zowel in Nederland als in de rest van Europa in de gaten te houden. Het is aannemelijk dat wanneer mensen meer mogelijkheden krijgen met betrekking to inrichting van hun pensioen, dat ze ook op een andere wijze naar beleggen gaan kijken.

 Redenen om te beleggen:

Schermafbeelding 2016-06-23 om 08.47.10Conclusie

Het onderzoeksrapport stelt dat tot vrij korte tijd geleden werd aangenomen dat het uitzonderlijke soepele monetaire beleid waarmee de wereldwijde financiële crisis te lijf werd gegaan, van tijdelijke aard was. De economische groei zou wel weer aantrekken, de rente zou weer stijgen en alles zou terugkeren naar hoe het was. Ondertussen zijn we ruim acht jaar verder en lijkt dit beeld verder weg dan ooit.

Wereldwijd is de rente gedaald tot minder dan 1%, waarmee het vrijwel onmogelijk is om tegen een laag risicoprofiel een jaarlijks rendement te behalen van 8% of 9%. De rendementsverwachting van veel beleggers sluit niet aan bij de huidige economische situatie en dat baart zorgen. De gemiddelde beleggingsperiode is vrij kort, slechts weinig beleggers kijken met een lange termijn visie naar hun beleggingsportefeuille.

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in onderstaande infographic.

sgis-2016-infographic-nlnl

Bron: Schroder Investment Management

Inschrijven op onze nieuwsbrief

Vul uw emailadres in en blijf op de hoogte van nieuwe investeringsfondsen. Door in te schrijven gaat u akkoord dat u via e-mail updates ontvangt over toekomstige fondsen van Haerzathe Investments.

Uw aanvraag is verstuurd.
Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw formulier. Probeert u svp telefonisch contact op te nemen.