Amsterdam blijft de duurste stad voor studenten!

Studenten die komend studiejaar op kamer gaan in Amsterdam moeten nog steeds rekening houden met erg hoge huren van gemiddeld € 529,- per maand. De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam is flink gestegen de afgelopen jaren, in 2013 betaalde een student nog gemiddeld €493,- per maand.

De verschillen tussen kamerprijzen in Nederland zijn daarmee aanzienlijk. In Enschede of Tilburg betaalt een student gemiddeld nog geen €300,- per maand aldus Kamernet, de grootste bemiddelingssite voor studentenkamers in Nederland. Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen Amsterdam op als duurste studentensteden. Echter liggen de kamerprijzen in deze steden beduidend lager, rond de €400,- per maand.

Kamerprijzen studentensteden

De ASVA studentenunie maakt zich grote zorgen om de betaalbaarheid van studentenwoningen in Amsterdam. Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA Studentenunie meldt dat slechts 24% van de gebouwde woningen in de afgelopen twee jaar voldoende betaalbaar is voor studenten. Daar waar juist met de invoering van het leenstelsel het belang van betaalbare woonruimte voor studenten alleen maar groter is geworden. De Spinozacampus is een van de uitzonderingen van de afgelopen jaren. Tussen 2012 en 2015 zijn ruim 1.200 zelfstandige studentenwoningen ontwikkeld, met een huurprijs onder de €403,- én mogelijkheid tot het aanvragen van huurtoeslag.

In het Actieplan Woningbouw heeft de gemeente Amsterdam aangegeven het tekort van ruim 8.000 studentenwoningen op te lossen tussen 2014 en 2018. Tevens moeten per 2018 structureel 5.000 woningen gerealiseerd worden. Belangrijk onderdeel is ook dat minimaal 60% van de te realiseren studentenwoningen betaalbaar moest zijn, met een huur van €403,- of lager. De hoge huren zorgen mede voor een benauwde financiële situatie voor toekomstige studenten. Met het afschaffen van de basisbeurs in 2015 ontvangen zij geen studiefinanciering meer en zijn studenten aangewezen op het leenstelsel. Juist deze veranderende financiële situatie van studenten benadrukt in onze ogen het belang om structureel te blijven focussen op de ontwikkeling van betaalbare studentenhuisvesting in Amsterdam.

Bron: Kamernet, ASVA Studentenunie, DFT

Inschrijven op onze nieuwsbrief

Vul uw emailadres in en blijf op de hoogte van nieuwe investeringsfondsen. Door in te schrijven gaat u akkoord dat u via e-mail updates ontvangt over toekomstige fondsen van Haerzathe Investments.

Uw aanvraag is verstuurd.
Er is een fout opgetreden bij het versturen van uw formulier. Probeert u svp telefonisch contact op te nemen.